Martijn Wellink Specialist regenwaterhergebruik
06-28243592 martijn.wellink@engeldot.nl
Jeroen Koskamp Specialist regenwaterhergebruik
06-51451197 jeroen.koskamp@engeldot.nl
Regen dat via de dakgoot in de regenpijp komt, wordt eerst middels een bladvanger van vaste delen ontdaan. Vervolgens wordt het in een uitneembaar regenwaterfilter in de opslagtank van kleinere delen gefilterd. In de tank bevindt zich een dompelpomp. Daar wordt het water via een zuigslang met vlotterbal van de oppervlakte aangezogen en naar boven gepompt voor hergebruik. Mocht de opslagtank vol komen te raken, zal het overtollige water weglopen naar de hemelwaterafvoervoorziening die van toepassing is.
Dit water wordt onder meer gebruikt voor je wasmachine, toilet of buitenkraan. Het is te gebruiken voor alle toepassingen in huis waar geen drinkwaterkwaliteit benodigd is. Dit kan ook zijn voor het besproeien van de tuin. Het verschil tussen beide systemen zit hem in het pompsysteem. Bij regenwater hergebruik voor in de woning wordt vaak gebruik gemaakt van een bovengrondse zelfaanzuigende pomp. Deze moet worden geïnstalleerd met verschillende bijbehorende filters. Het systeem is voorzien van een drinkwaterbijvulsysteem in de vorm van een reservoir. Dit zorgt voor het continu functioneren van het regenwaterbeheersysteem door een rechtstreekse aansluiting op het waterleidingnet. Zo schakelt het systeem automatisch over naar leidingwater wanneer dit nodig is. Zo ben je altijd verzekerd van water.
Dit is een nog steeds een oplossing voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. Het is te gebruiken voor alle toepassingen in de tuin waar geen drinkwaterkwaliteit benodigd is. Het wordt vooral gebruikt voor het besproeien van de tuin of het afspuiten van spullen. In de tank wordt een regenwaterfilter geplaatst. Hier wordt het vuil weggespoeld in het riool, het “schone water” is te gebruiken voor het sproeien. Omdat het verder niet gefilterd wordt, is het opgevangen water alleen geschikt voor in de tuin. Er wordt hier vaak van een volautomatische onderwaterhydrofoor of hogedruk dompelpomp gebruik gemaakt. Het is systeem is optioneel ook te voorzien van een drink- of bronwater bijvulsysteem.
In België is het al verplicht om regenwater te hergebruiken voor bepaalde doeleinden. En dat is ook helemaal niet gek; het is natuurlijk zonde om je wc door te spoelen met kostbaar drinkwater. Dat maakt regenwaterhergebruik een duurzame oplossing die ook in Nederland steeds meer voeten aan de grond krijgt.
In sommige delen van het land komt het voor dat het grondwaterpeil dermate hoog zit dat er niet genoeg ruimte is om infiltratiekratten te plaatsen. Dan kan er voor gekozen worden om infiltratiebuizen te gebruiken. Deze zijn ook omhuld met geotextiel en werken volgens hetzelfde principe als een normale infiltratiebuffer.
Martijn Wellink Specialist infiltratiesystemen
Jeroen Koskamp Specialist infiltratiesystemen
Ingelogd blijven
uw winkelwagen is leeg