Let op: Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.  

terug naar overzicht

Hittestress bij koeien

Hoe voorkom je veel problemen van de koeien door preventie van hittestress?

Hittestress bij koeien

Hittestress bij koeien

De ideale temperatuur voor koeien ligt tussen de -5⁰C en 18⁰C. Bij temperaturen vanaf 22⁰C en een relatieve luchtvochtigheid van 60%-80% heeft een koe last van de warmte. Hittestress is het gevolg. De koe gaat sneller ademen en heeft meer energie nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Hittestress zorgt bij de koeien voor veel problemen. Zo daalt de eetlust, neemt de melkproductie af en neemt de kans op pensverzuring toe. Het is dus van groot belang om hittestress bij koeien te voorkomen. Engeldot heeft verschillende technieken en systemen in huis om de stal te verkoelen en zo de hittestress te voorkomen.


Hittestress bij koeien voorkomen?

Hittestress zorgt voor veel problemen bij het melkvee. Vraag naar de mogelijkheden van Engeldot om de hittestress bij koeien te voorkomen.



Problemen door hittestress

De laatste jaren zijn de zomers steeds warmer. Daar wij als mensen last van, maar ook het melkvee heeft last van de warmte. Hoge temperaturen in combinatie met de luchtvochtigheid zorgen voor hittestress bij jouw koeien en kalveren. En deze hittestress brengt verschillende problemen met zich mee:

  • Snellere ademhaling
  • Meer energie nodig om af te koelen
  • Minder eetlust
  • Minder herkauwen
  • Meer kans op pensverzuring
  • Kans op kreupelheid
  • Afname melkproductie

Hoe ontstaat hittestress

Hittestress bij koeien wordt veroorzaakt door hoge temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid

De twee belangrijkste factoren voor de mate van hittestress zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid. In de grafiek is te zien hoe deze twee samen zorgen voor de mate van hittestress bij de koeien. Vanaf 22⁰C en een luchtvochtigheid van 80% kunnen de symptomen van hittestress al zichtbaar zijn. De hittestress ontstaat wanneer de koe meer warmte produceert dan het lichaam af kan voeren. Onder normale omstandigheden houdt een koe door te zweten en hijgen haar lichaamstemperatuur op peil. Bij warmte zal de koe meer gaan zweten en hijgen. Ze verbruikt meer energie om zichzelf af te koelen. De ademhaling versnelt, de koe verliest veel vocht en de pH van het bloed wordt verlaagd. Pensverzuring ligt dan op de loer. De koe heeft minder eetlust en gaat meer drinken. Hierdoor vermindert de melkproductie. Maar niet alleen de melkproductie, ook de gezondheid van de koe is in gevaar bij hittestress. Zeker wanneer de temperaturen weer naar beneden gaan na een lange periode van warmte, liggen er problemen op de loer. De koe gaat namelijk weer meer eten, maar de pens is nog niet berekend op deze hogere voeropname. Pensverzuring ligt dan wederom weer op de loer.

Wanneer koeien last hebben van de hitte, gaan ze meer drinken en minder eten

Hoe herken je hittestress bij koeien

Wanneer de buitentemperatuur oploopt, is het belangrijk om je koeien en kalveren goed in de gaten te houden. De koeien geven namelijk signalen af wanneer ze last hebben van de hitte. Zo gaan ze meer drinken en minder eten. De koe zal meer gaan zweten en hijgen en maakt meer speeksel aan. Ook zal de koe zo’n 2 tot 3 uur minder liggen op een dag. Dat komt doordat ze staand hun lichaamsvocht beter kwijt kunnen. Dat langer staan kan leiden tot klauwproblemen en uiteindelijk weer tot kreupelheid. Wanneer jouw koeien en kalveren last van van de hitte krijgen, is het dan ook van groot belang om de hittestress te voorkomen.

Hittestress en droge koeien

Ook voor de droge koeien is hittestress een probleem. Vooral tijdens de transitiefase (60 dagen voor tot 30 dagen na afkalven) is het belangrijk dat de conditie op peil blijft en de koeien dus goed blijven eten, zodat de negatieve energiebalans rond het afkalven niet te ver doorslaat. Gebeurt dit wel, dan is de kans op stofwisselingsproblemen, zoals ketose, groot. Ketose leidt weer tot gevolg aandoeningen, zoals opgehouden nageboorte, lebmaagverplaatsing en mastitis. Daarnaast leert de praktijk dat koeien die tijdens de droogstand last hebben gehad van hittestress, tijdens de volgende lactatie minder produceren. Doordat hittestress tijdens de droogstand ook zijn weerslag heeft op de weerstand en vruchtbaarheid van de koe, blijven deze koeien nog lang na de warme periode problemen houden.

Zwakke kalveren door hittestress

Hittestress vermindert niet alleen de melkproductie, voeropname en vruchtbaarheid van melkkoeien, maar ook de gezondheid van de foetus. De bloedstroom tussen baarmoeder en ongeboren kalf zal verminderen. De placenta is dus van mindere kwaliteit. Kalveren van koeien met hittestress hebben een lager gewicht dan kalveren van hittestress-vrije koeien. Het geboortegewicht van deze kalveren ligt soms wel 8 kilo lager. Een achterstand die tijdens hun hele leven zijn weerslag heeft op hun gezondheid, doordat hun weerstand tijdens de eerste levensmaanden achterblijft.

Hoe voorkom je hittestress

Er zijn dus genoeg redenen waarom je hittestress bij je koeien moet zien te voorkomen. De buitentemperaturen hebben we uiteraard niet in de hand, maar je kunt wel andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je koeien het minder zwaar hebben. Zorg ten eerste voor voldoende vers drinkwater dat niet te koud is. Ook is het belangrijk het voer geconcentreerder te maken. De koe eet minder en door het voer geconcentreerder te maken, zal hij ondanks de verminderde voeropname toch voldoende energie opnemen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de stal koeler en aangenamer wordt voor de koeien. En hier kan Engeldot je mee van dienst zijn.


Hittestress bij koeien voorkomen?

Engeldot heeft vele jaren ervaring in de agrarische sector en kan je helpen bij het voorkomen van hittestress bij uw koeien en kalveren. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan:



Roosterbevochtiging als oplossing

Engeldot heeft jarenlange ervaring in de agrarische sector en kan u ook met het voorkomen van hittestress prima van dienst zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een rooster bevochtigingssysteem. Bij roosterbevochtiging wordt de stal met kleine druppels bevochtigd. De ligboxen worden niet bevochtigd, zodat de koe een droge rustplaats heeft. Roosterbevochtiging voor stallen zorgt ervoor dat de vloer van de stal vochtig blijft en mest geen kans krijgt om aan te koeken. De mestrobot/mestsleuf kan zijn werk naar behoren blijven doen. Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat het de stal ook verkoelt. De luchtvochtigheid is beter en de temperatuur is lager. Het roosterbevochtigingssysteem is maatwerk, zodat het in elke stal is te installeren. Meer weten over dit systeem? Vraag naar de mogelijkheden.

Met dakkoeling hittestress voorkomen

Een ander systeem van Engeldot om hittestress bij vee te voorkomen, is dakkoeling. De buitenzijde van de stal wordt dan gekoeld door middel van sproeiers op het dak. Door de buitenkant van de stal te vernevelen of beregenen, zal de temperatuur in de stal omlaag gaan. Is het dak van jouw stal niet geïsoleerd? Dan kan het in de stal tot wel 7 graden afkoelen met een dakkoelsysteem van Engeldot. Bij geïsoleerde daken kan de temperatuur met 3 graden naar beneden gebracht worden. Meer informatie over dakkoeling? Vraag onze adviseurs voor een advies op maat.

 

Een lage druk vernevelingsysteem achter de stalventilatoren

Is je stal voorzien van ventilatoren, dan wordt de stal goed geventileerd, maar blijft de warmte in de stal aanwezig. Engeldot kan je ventilatoren voorzien van een lagedruk vernevelingsysteem om de temperatuur in de stal nog meer te verlagen. Dit lage druk vernevelingsysteem zorgt voor frisse nevel in de stal, waardoor de temperatuur daalt. De koeien worden door deze vochtige mist niet nat, maar koelen wel af. Wil je meer weten over dit systeem om hittestress te voorkomen? Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden.


Jan van Wijhe
Verkoop & Advies

 06-28243572 
 jan.vanwijhe@engeldot.nl


Voerhekkoeling om hittestress te voorkomen

Een andere manier waarop Engeldot hittestress kan voorkomen bij koeien, betreft voerhekkoeling. Hierbij wordt er een druppelleiding gemonteerd boven het voerhek en vallen de waterdruppels op de rug van de koe. Daar spatten ze uiteen en verdampen ze. Zo wordt de lichaamstemperatuur van de koeien naar beneden gebracht. Meer weten over de voerhekkoeling van Engeldot? Neem contact met ons op.

 
  Melkafgifte blijft op peil Energie blijft gelijk Minder kans op pensverzuring Voorkomen van klauwproblemen Conditie van droge koeien behouden Geboortegewicht en weerstand van kalveren behouden Comfort voor de koeienHet voorkomen van hittestress betekent veel voordelen

Over Engeldot

Engeldot Pomp- en Leidingsystemen heeft veel ervaring in de agrarische wereld. Daarnaast hebben wij de benodigde ervaring en kennis in huis rondom beregeningssystemen en pompsystemen. Als specialist op het gebied van water en energie ontwikkelden wij een roosterbevochtigingssysteem om problemen met haperende mestrobots, te gladde stalvloeren en hittestress op te lossen. Ook met dakkoeling is hittestress bij koeien te voorkomen. Hiernaast helpen wij u als agrariër, ook graag met oplossingen om uw voerkuil eenvoudig af te dekken en uw voermengwagen sneller te vullen met water. Vraag naar de mogelijkheden van de Engeldot Kuilafdekslang, het Engeldot Pompsysteem voor het vullen van de voermengwagen en wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van deze systemen. Heeft u vragen over onze producten of wilt u geadviseerd worden over het voorkomen van hittestress? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.