Loader

Projecten, klantervaringen en mogelijkheden

Klantervaring Roosterbevochtigingssysteem - Douwe

23 september 2020

“Natuur in de stal met een roosterbevochtigingssysteem van Engeldot”

Klantervaring Roosterbevochtigingssysteem - Douwe

“Natuur in de stal met een roosterbevochtigingssysteem”


Douwe van der Meer is een jonge melkveehouder en heeft een maatschap samen met zijn ouders. Ze runnen samen een melkveebedrijf in Lichtaard. De boerderij bestaat al sinds 1970 en is een familiebedrijf. In 2015 waren er nog 120 koeien, inmiddels zijn ze uitgegroeid naar 300 melkkoeien.

De familie heeft er destijds voor gekozen het jongvee af te stoten waardoor er meer koeien gehouden mochten worden. Tevens zijn er twee boerderijen aangekocht voor de fosfaatrechten. De kalveren die nu geboren worden zijn gefokt met Belgisch blauw en gaan na twee weken weg. Nieuwe melkkoeien worden elders aangekocht. Douwe heeft veelal het ras Holstein en kruisingen hiervan.Roosterbevochtigingssysteem in stal.

Er is nu 125 hectare grond in gebruik waarvan 10 hectare aan natuurgrond rondom de boerderij. De focus ligt bij de koeien waardoor een groot deel van het landwerk uitbesteed is aan een loonbedrijf. Met het nieuwe aantal koeien moest de melkput uitgebreid worden en hier staan ze nu met twee personen twee keer per dag 2,5 uur te melken. Naast al zijn werkzaamheden op de boerderij heeft Douwe nog kickboksen als uitlaatklep en sport.

Gladheid op de opti-cow vloer....

In 2015 is er een nieuwe grote stal gebouwd, waarbij gekozen is voor een opti-cow vloer. Dit is een dichte rubberen emissiearme vloer waar de koeien normaal op kunnen bewegen en hen comfort biedt. Nadien kregen ze last van een gladde vloer. Het advies werd gegeven om minder snel te schuiven, maar hierdoor ontstond er een filmlaag over de vloer, wat de vloer nog gladder maakte.

De oplossing? Een roosterbevochtigingssysteem van Engeldot.

Bij een open dag in Noord-Holland sprak Douwe met Jan van Engeldot over een roosterbevochtigingssysteem: “Ik ben bij een bestaand systeem gaan kijken en daarna is Jan bij ons op bezoek gekomen voor advies. We hebben het systeem aangeschaft en de installatie door een extern bedrijf laten uitvoeren. De mestschuif kan zijn werk weer goed doen, waardoor de vloer niet meer glad wordt. In de boxen blijft het wel droog, omdat het water daar niet komt. “Het is een ontzettend eenvoudig en compleet systeem welke volledig voldoet aan onze wensen. Het grootste pluspunt is dat het volledig onzichtbaar is en je met de roosterbevochtiging letterlijk de natuur in de stal haalt.”

Vraagt u zich af wat het kost een roosterbevochtigingssysteem aan te leggen?

Neem direct contact op met onze specialist; Jan van Wijhe en bel 06 - 28 24 35 72 of vraag direct een vrijblijvende offerte op. 

Offerte aanvraag
Roosterbevochtiging