Loader

Projecten en mogelijkheden Engeldot

Roosterbevochtiging

Laat uw mestrobot of mestschuif de prestaties leveren waar deze voor gemaakt is. Bevochtiging in een ligboxenstal, het ziet er misschien vreemd uit maar volgens melkveehouder Herman van de Hoef is het een eenvoudige oplossing voor het haperen van de mestrobot door opgedroogde mest op de roosters.

Roosterbevochtiging

Last van opgedroogde en aangekoekte mest op de roosters?
Een mestrobot of mestschuif die zijn werk niet kan doen door opgedroogde en aangekoekte mest op de roosters is een probleem dat steeds vaker voorkomt. Dit probleem wordt veroorzaakt door de komst van open stallen, betere ventilatie in de stallen en droog en warm weer. Het Engeldot roosterbevochtigingssysteem biedt voor u de oplossing en zorgt ervoor dat uw mestschuif of mestrobot moeiteloos vooruit kan.

Engeldot roosterbevochtiging is dé oplossing!
Engeldot Pomp- en Leidingsystemen heeft veel ervaring met beregeningssystemen voor kassen, ijsbanen, golfbanen, maneges. Sinds 2010 geldt dit ook voor melkveestallen. Als specialist op het gebied van water en energie heeft Engeldot zelf het roosterbevochtigingssysteem bedacht en ontwikkeld om problemen van onze klanten met haperende mestrobots op te lossen. Wij ontwerpen voor u een systeem op maat en kunnen tevens de aanleg voor u verzorgen. Sjouwen met emmers water om de robot weer te laten schuiven is definitief verleden tijd met ons roosterbevochtigingssysteem. Druppels weken de aangekoekte mest los waardoor uw mestrobot probleemloos de vee roosters kan reinigen. Ook met een conventionele mestschuif kan het systeem toegepast worden. Wij of u zelf plaatst de druppelleiding aan de onderzijde van de spanten, ze vallen hierdoor niet op. Een lange mestgang kan in één keer bedruppeld worden. Het systeem is ook prima inzetbaar voor emissiearme vloeren.

Alle voordelen van Engeldot roosterbevochtiging:
- Eenvoudig systeem, makkelijk zelf te monteren
- Automatische besturing
- Minimaal waterverbruik
- Lage investering
- Voor bestaande en nieuwe stallen
- Extra verkoeling
- Druppel is groter dan bij beregening en verwaaid minder snel. De boxen blijven hierdoor droog
- Een lange mestgang kan in 1 keer bedruppeld worden

Wilt u graag vrijblijvend advies op maat? Wij komen graag bij u op bezoek. Meld u aan voor een vrijblijvend advies.

Ja, geef mij een gratis advies

gratis advies

Melkveehouder Herman van de Hoef over roosterbevochtiging
Inmiddels werken zes melkveebedrijven met ons roosterbevochtigingssysteem, de meeste met een roosterschuif. De leidingen zijn, waar nodig, zo gekanteld dat het water niet in de ligboxen terecht komt., wat belangrijk is voor een goede uiergezondheid. De mest van de hoogproductieve groep is door een energierijker rantsoen minder vast, waardoor de mestrobot hier goed blijft rijden. Bij de melkrobots gaat de mest goed door de roosterspleten door de vele koe bewegingen, hier loopt de mestrobot dus ook goed door. Echter in delen van de stal waar drachtige pinken, droge en laagproductieve koeien staan, was de robot niet vooruit te krijgen.
"De mest van deze dieren is door meer structuur in het rantsoen vaster en droger, dat maakte het probleem nog groter", zegt Herman. Sinds de installatie van de roosterbevochtiging maakt de mestrobot drie keer per dag probleemloos zijn rondes.

Minimaal waterverbruik
De installatie bij Van de Hoef sproeit per groep zes keer per etmaal automatisch water op de roosters. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de stal duurt dat één tot anderhalve minuut per keer. Van de Hoef plaatste een watermeter om het waterverbruik te bepalen. Dat bleek mee te vallen: 130 kuub in het eerste jaar. Het verbruik van drink- en spoelwater is achttien keer meer dan dat van beregening", weet Herman. Een stal van zestig meter met drie gangen heeft op warme dagen genoeg aan anderhalve kuub water per dag.

Schone roosters belangrijk
Herman van de Hoef is erg tevreden over de volautomatische beregening die de mest­robot aan de gang houdt. Schone roosters zijn belangrijk voor een goede hygiëne, maar zorgen er eveneens voor dat koeien niet uitglijden en goed kunnen blijven bewegen. "Daardoor zien we tochtige koeien beter en noemen klauwproblemen af", zegt de veehouder. Bijkomend voordeel van de beregening is extra verkoeling voor de koeien. De ligboxenstal bij Herman van de Hoef heeft een geïsoleerd dak en acht ventilatoren, maar bij erg warm weer gaan de dieren graag onder de sproeiers staan.
Kortom: voor het dierwelzijn van uw veestapel is Engeldot roosterbevochtiging een must!

Wat kost een roosterbevochtigingssysteem?
Voor de exacte prijs voor uw roosterbevochtiging kunt u contact  met ons opnemen of direct vrijblijvend een offerte aanvragen

offerte aanvraag


Advies of meer informatie? Neem contact op met onze specialisten
.
Jan van Wijhe, Tel. 06-28243572 of e-mail: jan.vanwijhe@engeldot.nl
Jeroen Koskamp, Tel. 06-28243592 of e-mail: jeroen.koskamp@engeldot.nl
WhatsApp: 06-53 72 49 70

    

Bekijk hier onze video's over roosterbevochtiging